TFA eller Trifluorättiksyra (på engelska trifluoroacetic acid) är en stark organisk syra med den kemiska formeln C₂HF₃O₂. Ofta skrivet som CF₃COOH. Den är en derivat av ättiksyra där tre väteatomer i metylgruppen (CH₃) har ersatts med fluor. Detta gör molekylen mycket mer elektronegativ och därmed mycket surare än vanlig ättiksyra.
PFAS står som bekant för per- och polyfluorerade alkylsubstanser. Detta är en stor grupp ämnen där kolkedjor är helt eller delvis fluorerade. TFA har en kort fluorerad kolkedja, CF₃-, vilket gör att det delvis liknar PFAS-strukturen. Trots att det är en mycket mindre och enklare molekyl.
TFA är alltså inte en klassisk PFAS (som till exempel PFOS eller PFOA) men den har perfluorerade egenskaper och delar av molekylen beter sig som PFAS gör i miljön:
Den är mycket stabil, vattenlöslig och svår att bryta ner.
TFA bildas som nedbrytningsprodukt av vissa PFAS-ämnen och fluorerade ämnen - till exempel:
TFA har på senare tid kunnat påvisas i både öl och vin. Forskare har fastställt att halterna har ökat markant sedan 2010. Den främsta källan tros i nuläget vara användningen av PFAS-baserade bekämpningsmedel och andra fluorerade ämnen inom jordbruket. En studie (The Rapid Rise of TFA Contamination Across the EU) understryker behovet av att fasa ut dessa ämnen för att skydda både miljön och folkhälsan.
I samma studie ser man även att TFA-halten i äldre viner från 1970 och 80 talet var så låg att den knappt var mätbar. I en utvald grupp viner buteljerade efter 2010 så uppmättes i genomsnitt 122 µg/L TFA, med toppvärden på över 300 µg/L.
Tack vare denna mätning så kan vi dra slutsatsen att TFA i vin är ett relativt nytt fenomen.
Viner med högre TFA-halter innehöll också fler och högre nivåer av syntetiska bekämpningsmedelsrester inklusive PFAS-baserade fungicider som fluopyram och fluopikolid. TFA har även uppmätts i fruktjuicer och mineralvatten - om än i lägre halter. Men detta ger ändå en indikation på att det redan har stor spridning i naturen.
TFA (trifluorättiksyra) är inte akut farligt i små mängder men det finns ökad oro för dess långsiktiga effekter på miljö och hälsa. Särskilt eftersom det är extremt svårt för naturen att bryta ned. Det är även mycket flyktigt så spridningsrisken vid utsläpp är stor.
För närvarande saknas studier av vilken effekt TFA har på människan nästan helt. Detta gör att det hittills har gått under radarn. TFA klassas ännu inte som farligt i REACH eller CLP (EU:s kemikalielagar), men det är under granskning. Djurstudier har på liknande ämnen har hittills visat på:
I dagsläget ingår inte TFA i gruppen PFAS så detta ämne är ännu inte med i de vanliga parametrar man testar under en PFAS analys. Men då TFA är nära besläktad med många andra PFAS ämnen och även resultatet av vissa PFAS ämnens nedbrytningsprocess så kan du med fördel testa ditt vatten för PFAS.
Vattenanalys PFAS - Denna vattenanalys ger svar på om ditt vatten innehåller någon av de 30 vanligaste PFAS ämnen. Denna analys rekommenderades tidigare för fastigheter som låg i nära anslutning till brandövningsplatser och motsvarande, där stora utsläpp av perfluorerade föroreningar tillhörde vardagen. Men då många PFAS föroreningar (däribland PFOA) har uppmäts i vattentäkter långt ifrån sådana platser så rekommenderar vi nu denna analys till alla med egen brunn.
Är TFA farlig? |
Hur skyddar jag mig från TFA? |
Är TFA förbjudet? |