Selen (Se) är ett icke-metalliskt grundämne som är viktigt i små mängder för människors hälsa men kan vara giftigt i höga doser. Det är ett spårämne som finns naturligt i jord, vatten och vissa livsmedel.
Selen i dricksvatten kan komma från både naturliga och mänskliga källor:
Områden nära industriella verksamheter, jordbruksområden eller gruvdrift löper större risk att ha förhöjda selenhalter i dricksvattnet. Därför är det viktigt att regelbundet analysera vattenkvaliteten, särskilt om du har en egen brunn.
Selen är ett spårämne som är viktigt för människors hälsa, men både för låga och för höga halter i dricksvatten kan innebära risker.
Kronisk exponering för höga selenhalter kan orsaka selenförgiftning (selenosis), vilket kan ge:
Selen i dricksvatten är osynligt, smaklöst och luktfritt, så det kan endast upptäckas genom vattenanalys.
Vi saluför tre vattenanalyser som innehåller analysparametern Selen:
Att rena dricksvatten från Selen kräver specifika tekniker beroende på koncentrationen och vilken typ av vattenkälla du har. Här är den vanligaste metoden som kan användas:
Är Selen i dricksvatten farligt? |
Hur skyddar jag mig från Selen? |
Vad kommer Selen ifrån? |