Radon är en radioaktiv gas som kan förekomma naturligt i grundvatten, särskilt i områden med uranrik berggrund. För privata brunnsägare kan radon i dricksvatten vara en hälsorisk, särskilt om vattnet används för matlagning och dryck. Radongasen frigörs i inomhusluften vid duschning och diskning.
Radon bildas när uran och radium bryts ner i berggrunden. Om din brunn är djupborrad kan vattnet innehålla högre radonhalter, eftersom grundvattnet kan lösa upp radon från sprickor i berggrunden. Grävda brunnar och ytvattentäkter har sällan höga radonhalter, eftersom gasen hinner avdunsta innan den når vattnet.
Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas som kan orsaka allvarliga hälsoproblem vid långvarig exponering. De största riskerna uppstår när radon avges från vatten till inomhusluften och inandas, men det finns även viss risk vid direkt intag av radonhaltigt vatten.
När radonhaltigt vatten används i hushållet (t.ex. vid dusch, disk och tvätt) frigörs radongas till inomhusluften. Radon och dess sönderfallsprodukter fastnar i lungorna när vi andas in dem, vilket kan orsaka:
Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten beräknas cirka 500 lungcancerfall per år i Sverige vara kopplade till Radon och majoriteten av dessa orsakas av Radon i inomhusluften.
Vid höga radonhalter i dricksvatten kan det finnas en viss risk att radon avges i magsäcken när vattnet sväljs. Det skulle teoretiskt kunna öka risken för:
Den största hälsorisken är dock fortfarande inandning av radon, snarare än att dricka vattnet.
Det finns inga synliga eller smakmässiga tecken på Radon i dricksvatten. Radon är en osynlig, luktfri och smaklös gas vilket gör att den inte kan upptäckas utan en specifik vattenanalys. Vi saluför ett vattenanalyspaket och en enskild vattenanalys som innehåller analys av Radon:
Är Radon farligt? |
Vad kommer Radon ifrån? |
Hur skyddar jag mig från Radon? |